Ull

Kort historia

Med ull avses oftast pälsen från tamfår, men ull kan också komma från bland annat lamadjur, getter, kamel och kanin. Får har avlats i ungefär 10 000 år och hade från början en mjuk underpäls täckt av grövre, rakare hår. Idag har de mest korta, mjuka fibrer – det vi kallar ull. Ullfibrer kategoriseras efter grovlek och typ. Finare fibrer är mjukare men också skörare och mer benägna att bilda noppor.

Sedan 1970-talet har ull tappat i popularitet och står idag för en väldigt liten del av klädindustrin. Gissningsvis är det efterfrågan på billigt och lättskött som gjort bomull och polyester till de stora vinnarna på marknaden. En del återupptäcker dock ullen som material i takt med att man överger syntet och fast fashion.

För- och nackdelar

Ull reglerar kroppsvärme; ull behöver alltså inte alltid värma utan kan även svalka. Ull kan absorbera otroligt mycket fukt (upp till 35 % av sin vikt) vilket gör att det sällan känns blött eller luktar svett. Ullfibern har naturligt en viss elasticitet som gör att det är slitstarkt och att tjockare kvaliteter inte skrynklar alls. Eftersom det innehåller lanolin som stöter bort smuts behöver ull sällan tvättas.

Nackdelarna med ull då? Ull är dyrt att producera. Fibrerna tål inte hög värme och väta, och ska därför normalt inte maskintvättas eller strykas. Mal och pälsänger utgör också en risk för plagg som annars har potential att hålla i decennier.

Även om exempelvis mulesing (d.v.s. att skära loss hud från får för att förebygga flugangrepp) numera är förbjudet i samtliga länder utom Australien finns diverse problem med djurhållning, vilket bland annat resulterat i att stora klädmärken de senaste åren helt slutat med mohair och kashmir. 

För den som av allergiskäl undviker fårull kan alpacka vara ett alternativ då den inte innehåller något lanolin. Det finns även veganska ullalternativ som woocoa (hampa- och kokosfibrer som behandlats med svampenzym) och sojakashmir, om än inte i stor skala.