Skötselråd

Bomull, linne och Tencel rekommenderar vi att maskintvätta i 30° C och hängtorka. Skonsam tvätt är särskilt viktigt för att undvika slitage på tryckta tyger. Stryk helst tryck på avigsidan.

Siden och ull behöver vanligtvis kemtvätt eller handtvätt om de inte blandats med andra fibrer. Ull behöver dock sällan tvättas eftersom det innehåller lanolin som stöter bort smuts. Ofta räcker det med vädring för att fräscha upp ulltyg och då gärna i fuktig luft. Finns inte möjlighet utomhus funkar även ett badrum efter dusch.

För siden och ull som tål fin- eller ylletvättprogram, se till att inte fylla maskinen mer än till hälften, använd låg temperatur och fintvättmedel. Använd aldrig sköljmedel på ull.

Förtvätt (kort version)

Som tumregel bör tyger förtvättas på samma sätt som du planerar att behandla det slutliga plagget. Detta är Fabrikörs officiella rekommendation. 

Om krympmån inte angivits på produktsidan kan man generellt räkna med 3% för tencel och 2–5% för de flesta bomulls- och linnetyger. Double gauze krymper dock mycket, uppåt 8–10%.

Förtvätt (lång version)

Förtvätt med lite mer värme och maskinbearbetning kan ibland vara positivt då det hjälper till att krympa och mjuka upp ditt tyg. Detta görs dock på egen risk – är du rädd om ditt tyg kan det vara klokt att testa på en mindre bit först.

Bomull, linne och Tencel kan i allmänhet förtvättas på 40° C. I synnerhet tyngre bomullstyg som behöver mjukas upp och typer som krymper mycket, som flanell och double gauze, kan vinna på att torktumlas eller tvättas flera gånger innan användning. 

För mjukare linnetyg med bättre fall och betydligt mindre skrynklor finns ett utmärkt tips signerat Sandra Betzina, sömnadsinstruktör, författare och mönsterdesigner på Vogue: pressa tyget torrt med hett strykjärn, maskintvätta varmt och torktumla varmt. Ta ut tyget när det är nästan helt torrt och häng upp.

Ulltyger kan förbehandlas hos kemtvätt, vilket kan vara bekvämt för stora mängder eller särskilt ömtåliga tyger. Vill man däremot göra det själv finns flera metoder: dampa med strykjärn, torktumla med fuktiga handdukar eller London Shrink Method där tyget rullas in i fuktiga lakan och får lufttorka.