Linne

Kort historia

Lin växer på många håll i världen och kan odlas i nästan hela Europa. Det är en tålig växt med låg klimatpåverkan, bland annat eftersom den kan odlas utan bekämpningsmedel. Det är delar av linets stjälk som används för textil. Fibern är mjuk, böjlig och ser ut som ljust hår. Den är i likhet med hampa och rami en bastfiber. 

Lin har använts i minst 30 000 år och tillhör världens äldsta kända textilmaterial – orden lin och linje är faktiskt besläktade, då linnetråd använts som hjälpmedel för raka streck. Historiskt sett har linne till stor del använts till kläder men blev mer av ett bruksmaterial efter den industriella revolutionen. Sedan 1980-talet har dock linnekläder gjort comeback och fibern används nu huvudsakligen till kläder.

För- och nackdelar

Linne är 2–3 gånger starkare än bomull, svalt och snabbtorkande. Linnetyger gillas inte av ohyra, tål höga temperaturer och blir inte luddiga eller noppiga. De åldras dessutom väl eftersom de ofta håller färg bra och mjuknar successivt för varje tvätt. 

Att tillverka linne är dyrt vilket påverkar dess pris och popularitet. På grund av fiberns låga elasticitet skrynklar linne mer än något annat tyg och kan bli skört om det viks på samma ställe över lång tid. Grövre linnetyger kan kännas riviga mot känslig hud, vilket dock brukar försvinna efter ett antal tvättar.