Bomull

Kort historia

Bomullsfibern kommer från en buske och växer i en fluffig, skyddande boll runt dess frön. Bomullssläktet har ursprung i tropiska och subtropiska klimat och odlingen av den har uppstått på flera kontinenter oberoende av varandra. Idag odlas fyra arter av bomull kommersiellt och tillsammans står de för ungefär hälften av all textil som tillverkas. Av bomullsavfall tillverkas viskostypen cupro. 

Det är lätt att tänka sig bomull som en av människans basvaror, att det i likhet med bröd alltid funnits överallt. Bomullen nådde dock inte Europa förrän sen medeltid och antogs då komma från något mystiskt djur. När den europeiska medelklassen runt tidigt 1700-tal fick upp ögonen för bomullstyger var ull ännu den dominerande fibern på marknaden.

För- och nackdelar

Bomull är mjukt, lättskött och mångsidigt – tänk att samma fiber kan bli frotté, poplin och manchester? Inte konstigt att den är populär. Bomullsfiberns form gör att den lätt drar åt sig smuts, men tål å andra sidan att tvättas utan problem. Tack vare sina praktiska egenskaper ingår bomull ofta i blandningar. Halvlinne är till exempel mjukare och mindre skrynkligt än 100 % lin, och plagg av siden/bomull är inte lika ömtåliga som 100 % silke.

När bomull blir vått förlorar det sin isolerande förmåga. En blöt bomullsstrumpa gör ingen glad och kan vara direkt farligt i kyla, vilket är bakgrunden till vandraruttrycket “cotton kills”. På ett större plan är bomull svårt att producera hållbart. Odlingen använder oerhört mycket bekämpningsmedel och ekologisk bomull utgör tyvärr bara någon procent av den globala produktionen.