Tvättråd

tyg

Bomull, linne och lyocell

Det är skillnad på vad ett tyg tål och hur det bör behandlas. Ditt linnetyg kanske tål att tvättas på 60° C utan att krympa eller gå sönder, men varför utsätta det för onödigt slitage om det blir rent på 30° C?

Mitt standardråd för bomull, linne och lyocell är att förtvätta tyget på 40° C normaltvätt och därefter tvätta det färdiga plagget på 30° C skontvätt. På så sätt är du snäll mot tyget samtidigt som du minimerar risken för en krympolycka om du av misstag skulle tvätta plagget lite varmare. Skonsam tvätt är särskilt viktigt för tryckta tyger. Stryk också helst tryck på avigsidan. Torktumla så lite som möjligt.

Om krympmån inte angivits på produktsidan kan man generellt räkna med 3% för lyocell och 2–5% för de flesta bomulls- och linnetyger. Double gauze (särskilt den krinklade sorten) krymper dock mycket, uppåt 8–10%.

För mjukare linnetyg med bättre fall och betydligt mindre skrynklor finns ett utmärkt tips signerat Sandra Betzina, författare och mönsterdesigner på Vogue: pressa tyget torrt med hett strykjärn, maskintvätta varmt och torktumla varmt. Ta ut tyget när det är nästan helt torrt och häng upp.

Ull

Ull kräver vanligtvis kemtvätt eller handtvätt om den inte blandats med andra fibrer. Dock behöver ull sällan tvättas eftersom det innehåller lanolin som stöter bort smuts. Ofta räcker det med vädring för att fräscha upp ulltyg och då gärna i fuktig luft. Finns inte möjlighet utomhus funkar även ett badrum efter dusch. För ull som tål fintvätt- eller ylleprogram, använd låg temperatur och fintvättmedel. Använd aldrig sköljmedel på ull.

Ulltyger kan förbehandlas hos kemtvätt, vilket kan vara bekvämt för stora mängder eller särskilt ömtåliga tyger. Vill man hellre göra det själv finns flera metoder: dampa med strykjärn, torktumla med fuktiga handdukar (vår favorit) eller London shrink method där tyget rullas in i fuktiga lakan och får lufttorka.

 

Relaterade inlägg

 • Hur ska en skjorta sitta?
  Hur ska en skjorta sitta?

  Din skjorta får såklart se ut exakt hur du vill, men det finns några riktlinjer för hur en klassisk skjorta ska sitta...

 • Formen A (feat. Geranium)
  Formen A (feat. Geranium)

  Mönster: Geranium från Made by Rae, version A utan ärmar. Storlek 3T kortad 7.5 cm i kjolen.  Tyg: Double gauze, Form...

 • Sybeskrivning: Tygkassen Ada
  Sybeskrivning: Tygkassen Ada

  Sy Fabrikörs minikasse! Bra till presenter och gillas av barn. Vi kallar den Ada, eftersom det var till min dotter ja...Äldre inlägg Nyare inlägg