Fabrikör — sytips

Hur ska en skjorta sitta?

sytips

Hur ska en skjorta sitta?

Din skjorta får såklart se ut exakt hur du vill, men det finns några riktlinjer för hur en klassisk skjorta ska sitta, om inte annat så för att säkra att det går att röra sig normalt.

Läs mer →


Sy hörn (feat. Cina)

mönster sytips

Sy hörn (feat. Cina)

Mönster: Cina från Mönsterfabriken. Jag har sytt den långärmade varianten i storlek 80, kortad totalt 2.5 cm (standardändring; jag är 156 cm). På mig var halsen stor så jag roterade ut vidd till insnittet och ritade om kragen. Tyg: Tunn twill i ull/linne ur mitt privata förråd som visade sig vara lite av en utmaning att jobba med, inte minst för att det fransade sig i rekordfart.  Överlag är Cina ett ganska snabbt projekt. Utmaningen ligger kanske främst i att få till fina kraghörn. Mitt tips är därför att märka noga och se till att klippa i sömsmånen ända fram...

Läs mer →


Mönsterpassning (feat. Agnes)

mönster sytips

Mönsterpassning (feat. Agnes)

Mönster: Agnes från Mönsterfabriken, utan motveck, ficka och krage. Tyg: Lätt linne, Camino A från nani IRO (numera slutsålt). Åtgång strax under 2 m x 110 cm bredd för storlek 80. Mönsterpassning kan vara pilligt, men smådelar går att göra snabbt och enkelt utan att ens nåla. Här mönsterpassades först två bitar tyg innan (det yttre) oket klipptes ut i ett stycke – en metod som finns beskriven med bilder på bloggen Off the Cuff. Eftersom tyget tänjer sig mer på diagonalen klipptes det inre oket i trådriktningen för att bättre hålla formen.  

Läs mer →