Hur ska en skjorta sitta?

sytips

Din skjorta får såklart se ut exakt hur du vill, men det finns några riktlinjer för hur en klassisk skjorta ska sitta, om inte annat så för att säkra att det går att röra sig normalt.

Krage

Det ska gå att stoppa två fingrar innanför kragen utan att den känns för tight.

Om kragen är tight i framkant men lösare i nacken kan du behöva flytta fram axelsömmen, alltså den som håller samman fram- och bakstycke. Detta beror ofta på framåtskjutna axlar eller så kallad gamnacke och blir allt vanligare i takt med att folk tillbringar mycket tid framför skärm.

  Axlar

  Rätt bredd över axlarna är avgörande för att passformen ska se riktig ut. Vad som är rätt kan dock variera designmässigt, särskilt bland damskjortor. Ibland når ärmen upp en liten bit på axeln så att tyget följer dess rundning, ibland är den nedhasad ("dropped shoulder"). På en klassisk herrskjorta ska ärmen börja precis där axeln slutar, vilket ger en kantigare silhuett.

  Tyget ska ligga slätt runt axlarna. Om veck i form av ett V bildas över nyckelbenen kan det bero på att vinkeln på skjortans axlar behöver rätas upp. Om vecken istället formar ett A från hals till armhålor kan du behöva en mer lutande vinkel. Sluttande axlar kan bero på lite hopsjunken hållning eller stora trapeziusmuskler.

    

   Bild: Wikipedia

    

   Ärmar

   Ärmarna ska vara släta, varken bylsiga eller åtstramande. Om du böjer på armen ska manschetten inte åka upp mer än ett par centimeter.

   Manschetterna ska sluta där din handflata börjar, strax nedanför handledsbenet. De ska vara tighta nog att du inte kan dra upp handen i ärmen utan att först knäppa upp.

    Längd

    Längd är kanske främst en fråga om personlig preferens, men en klassisk skjorta slutar en bit ovanför grenen. Sikta på att några centimeter av gylfen ska synas nedanför fållen när du provar med byxor.

    Fållen ska inte åka upp ur byxorna om du håller händerna bakom huvudet. I så fall är skjortan (i traditionell bemärkelse) för kort, men det kan också bero på att ärmhålen är för stora och drar med sig tyget från kroppen. Många symönster har rejält tilltagna ärmhål, men att höja eller "fylla igen" det lite är en enkel ändring som kan ge armarna betydligt bättre rörlighet.

     

     Relaterade inlägg

     • Fibrer, del 3: Lyocell
      Fibrer, del 3: Lyocell

      Kort historia  Lyocell är en typ av viskos och började utvecklas på 1970-talet. Råvaran är trämassa, ofta eukalyptus,...

     • Fibrer, del 2: Lin
      Fibrer, del 2: Lin

      Kort historia Lin växer på många håll i världen och kan odlas i nästan hela Europa. Det är en tålig växt med låg klim...

     • Uppskatta tygåtgång
      Uppskatta tygåtgång

      Tyger på metervara har ofta en bredd på 110 cm (japansk standard) eller 150 cm. På rullen är de vikta och alltså 55 r...     Äldre inlägg Nyare inlägg