Fabrikör

Hur ska en skjorta sitta?

sytips

Hur ska en skjorta sitta?

Din skjorta får såklart se ut exakt hur du vill, men det finns några riktlinjer för hur en klassisk skjorta ska sitta, om inte annat så för att säkra att det går att röra sig normalt.

Läs mer →


Formen A (feat. Geranium)

barn mönster tyg

Formen A (feat. Geranium)

Made by Raes Geranium har jag sytt ett tiotal gånger i olika varianter. Basversionen utan ärmar är den som oftast kommer till användning hos oss, antingen som den är eller med en tunn tröja under. 

Läs mer →


Sybeskrivning: Tygkassen Ada

barn sybeskrivning

Sybeskrivning: Tygkassen Ada

Sy Fabrikörs minikasse! Bra till presenter och gillas av barn. Vi kallar den Ada, eftersom det var till min dotter jag gjorde den första. Den färdiga påsen (utan handtag) mäter 20 x 20 cm. Du behöver en tygbit på 38 x 50 cm och ungefär en halvtimme.

Läs mer →


Fibrer, del 4: Ull

fibrer tyg

Fibrer, del 4: Ull

Med ull avses oftast pälsen från tamfår, men ull kan också komma från bland annat lamadjur, getter, kamel och kanin. Får har avlats i ungefär 10 000 år och hade från början en mjuk underpäls täckt av grövre, rakare hår.

Läs mer →


Sy hörn (feat. Cina)

mönster sytips

Sy hörn (feat. Cina)

Mönster: Cina från Mönsterfabriken. Jag har sytt den långärmade varianten i storlek 80, kortad totalt 2.5 cm (standardändring; jag är 156 cm). På mig var halsen stor så jag roterade ut vidd till insnittet och ritade om kragen. Tyg: Tunn twill i ull/linne ur mitt privata förråd som visade sig vara lite av en utmaning att jobba med, inte minst för att det fransade sig i rekordfart.  Överlag är Cina ett ganska snabbt projekt. Utmaningen ligger kanske främst i att få till fina kraghörn. Mitt tips är därför att märka noga och se till att klippa i sömsmånen ända fram till...

Läs mer →