Bättre midjeresår

 

Jag gör så gott som alla resårmidjor på samma sätt, nämligen med två eller tre rader smal resår. Det har flera fördelar:

  • Det är lätt att få jämnt och fint och du behöver inte sy igenom resåren, vilket kan påverka dess elasticitet.
  • Du behöver inte ha resår i massa olika bredder hemma. Bestäm bara hur många rader du vill ha och anpassa mönstret därefter. Att konsekvent använda samma sorts resår gör också att du vet hur tight du vill ha den utan att behöva prova. Min tumregel för standardresår, oavsett om jag syr till mig själv eller mitt barn, är att klippa den lika lång som midjemåttet och överlappa ändarna så att det färdiga måttet är 5 cm mindre.
  • Om du har liten midja och breda höfter kan du göra den översta raden aningen tightare, så följer midjebandet dina kurvor bättre. Ett tips lånat från Sewing Like Mad, som också är ett fan av den här metoden.
  • Jämfört med en rad smal resår, som i vissa barnplagg, är två rader bekvämare och ser lite proffsigare ut.

    På bilden har jag lagt till en extra rad på Wiksten bloomers (ett mönster jag i övrigt gillar!). Enligt mönstret är sömsmånen i midjan 2.5 cm. Man viker under 1.25 cm vilket ger en 1.25 cm bred kanal, lagom för 1 cm bred resår. För att lägga till en rad resår ökar man sömsmånen med 1.25 cm och får då en 2.5 cm bred kanal. Sy i mitten av kanalen runt om och lämna en liten öppning. Trä i den första resåren, sy igen öppningen och upprepa för andra raden.

    Jag brukar avsluta med att sy ned resåren med några stygn genom sidosömmarna, så att tyget håller sig någorlunda jämnt fördelat och resåren inte vrider sig i kanalen.

 Nyare inlägg